האתרוג

תנסו להשחיל בוויקיפדיה מילה רעה על גורו מהראג'י. אחד העורכים הראשיים שם חסיד שלו, והוא דואג שלמורה שלו יישאר דף נקי ומחמיא, למורת רוחם של המתנגדים ושל לוחמי חופש המידע

מאת: שחר שילוח – מעריב-Nrg
12/02/2008

ויתר על לבושו האלוהי – ראוואט אז והיום

נראה שמנהיג של קבוצה רוחנית מסוימת זוכה בוויקיפדיה להגנה יוצאת מגדר הרגיל. אין פלא – אחד מעורכיה הראשיים הוא תלמיד של גורו מהראג'י, המוכר גם כ"פרם ראוואט", שתלמידיו מכנים "אדון היקום" ו"המורה המושלם".

כידוע, וויקיפדיה היא האנציקלופדיה הדמוקרטית, הפופולרית והגדולה בעולם, ובה יכול כל גולש לערוך ערכים ולהציע שינויים. נערכו כבר לא מעט דיונים בנוגע ליתרונותיה וחסרונותיה של וויקיפדיה, אך אין עוררין שמדובר באמצעי יעיל להפקיע את השליטה על הידע האנושי מידיהם של קבוצות אינטרסים צרות, כגון כתות, מוסדות או ממשלות.

לכן, בוויקי יש דף שמבהיר מגבלות הקשורות בניגוד אינטרסים. לדוגמה, אם אתה במקרה מנכ"ל חברת התוכנה הקטנה מייקרוסופט עדיף שתיתן למישהו אחר לכתוב את הערך "מנוע חיפוש". אם במקרה נתקלתם בערך שנכתב באופן שמייצג אג'נדה של בעל עניין כלשהו, תוכלו לשגר תגובה נרעשת לעורכי האינציקלופדיה. אלא אם כן – מדובר בפרם ראוואט, ואז לוויקיפדיה עצמה יש אג'נדה. כך לפחות חושבים במגזין "The Register" (לחצו כאן לכתבה המקורית) שמספר שג'וסי פרסקו, אחד העורכים הראשיים, הוא תלמידו של פרם ראוואט.

פרסקו מואשם בכך שסינן החוצה את כל הביקורות השליליות אודות מורהו. פרסקו לא מכחיש את קשריו עם ראוואט אך טען שבעבודתו אין שום ניגוד אינטרסים ושהוא פועל בהתאם למדיניותה של וויקיפדיה. אבל, וזה אבל גדול, פרסקו הוא אחד מהדמויות המשפיעות ביותר בוויקיפדיה, והרג'יסטר מאשים אותו שהוא גם עיצב את המדיניות של וויקיפדיה לכתיבת ביוגרפיות בהתאם לאינטרסים שלו.

ללא ספק מדובר בסוג של עילוי

אז מי הוא ראוואט? הוא נולד בהודו לפני 51 שנה. מסופר כי כבר בגיל 8 החל לדבר על שלום עולמי, ובגיל 14 נאם בפני מיליון חסידים הודים בנאום שכונה "פצצת השלום" ובו, בין השאר, קרא להכיר בו כהתגלמות אלוהית. באותה שנה כבר עזב את מולדתו ויצא לסייר וללמד באירופה ובאמריקה. עם הזמן תורתו הפכה פחות הודית ויותר גלובאלית, בשנות ה-80 כבר היה מורה וגורו מפורסם. רוואט תפס תאוצה, הקים תנועה דתית שהחברים בה מכנים אותו, מנהיגם, "אדון היקום".

תנועתו של ראוואט מוגדרת על ידי אנשי אקדמיה ועל ידי חברים לשעבר ככת שמאמיניה רואים בו ישות אלוהית. דיוויד ברומלי, פרופסור לסוציולוגיה באוניברסיטת טקסס שסיקר את התנועה ב-1982, כתב במאמר לניו יורק טיימס ש"בשלב מסוים החברים בתנועה קראו לג'י (ראוואט, גורו מהארג' ג'י) 'אדון היקום' והתייחסו אליו כאל התגלמות אל חיה". המונח "כת", אגב, כמובן לא מופיע בערך המוקדש לרוואט בוויקיפדיה.

מייק פינץ', שהיה מאנשיו של רוואט במשך 30 שנים, מספר: "נתתי לו שתי ירושות. נתתי לו בית, נתתי לו את כול הזמן והאנרגיה שלי במשרה מלאה. אז הבנתי לקראת הסוף, בשנות ה-90 המאוחרות, שזאת באמת פשוט הייתה כת, שהוא לא היה אדון היקום והאל הכול-יכול כמו שכולנו חשבנו". פינץ' התפכח בזכות האינטרנט שחשף אותו למידע שאנשיו של רוואט הסתירו מפניו ומפני מאמינים אחרים. זה לא יקרה למי שמנסה ללמוד על "אדון היקום" מוויקיפדיה.

כאן תוכלו לקרוא מה חסידים לשעבר של רוואט חושבים עליו ועל תנועתו (התבטאויות מגלומניות, התנהלות כיתתית, עושר מופלג בידיו של המנהיג, סמים ואלכוהול, וכו' וכו') ולהשוות לאתר הרשמי. אך בוויקיפדיה הסעיף הנוגע לבקורות על ראוואט מכובס ואנמי, ואפילו הכיתוב של הקישור המפנה לאתרים הביקורתיים, על אף שהם מגובים במלאי של עדויות מיד-ראשונה, קוצר למינימום.

אדון היקום טס במטוס

ראוואט מלמד על "שלום פנימי", גילוי עצמי ומדיטציה. בתחילת דרכו שיעוריו התבססו על המיתולוגיה ההינדית ומאוחר יותר, על מנת לכבוש לבבות מערביים, החל פונה יותר ויותר להתנסויות מחייו שלו בתור חומר לדוגמאות ואלגוריות. על כל פנים הוא מדגיש התנסות ישירה על פני דוגמה ולכן מעולם לא יצר משנה סדורה. המוטו שלו הוא "מה שאתה מחפש נמצא בתוכך". ראוואט פיתח ארבע טכניקות של מדיטציה שלדבריו מאפשרות למתרגל לחוות הבנה עצמית, רוגע, שלום ושביעות רצון. הוא מציע לתלמידיו לתרגל את הטכניקות שלו כל יום, לפחות במשך שעה.

באמצע שנות ה-80 החליט ראוואט להוריד פרופיל וויתר, לפחות בפומבי, על השמות והכינויים האלוהיים. תלמידיו לשעבר אומרים שהוא מקשר את עצמו לישו ומצטלם במלבושי האל קרישנה. הוא גם צוטט אומר: "אני מצהיר שאייסד שלום בעולם הזה", ו"אני כביר יותר מאלוהים". על מנת ליצור תשתית לארגון הוא אסף קבוצה של "תלמידים נבחרים" שזכו לקבל את הלימוד שלו, המכונה ה"ידע", בחינם. הלימודים אמנם ניתנו בחינם, אבל הצטרפה אליהם האזהרה שבידע יזכה רק מי שיפגין מסירות מוחלטת למורה. בעבר התלמידים האלה הם שמימנו את טיסותיו של ראוואט מהודו למערב. כיום הוא איש עשיר בגיל העמידה שבבעלותו אחוזות ברחבי העולם והוא טס ממקום למקום במטוסו הפרטי – שאותו הוא מטיס בעצמו. התלמידים-לשעבר שהתארגנו כדי לחשוף את צלו של האיש, טוענים שחלק ניכר מהונו מבוסס על הון שמסרו לו כשהיו בחצרו.

ראוואט הוריד פרופיל אך כמובן לא ויתר על עושרו. ג'וסי פרסקו ומאמינים אחרים עבדו בחברת אינטרנט שהייתה בבעלותו. פרסקו טוען היום שאיננו עובד של ראוואט. בכול מקרה בפעם הבאה שתקראו בוויקפדיה ערך כלשהו שקשור לכתות, הצליבו מקורות.

בינתיים הכריז ג'וסי פרסקו שבשל המהומה יימנע בינתיים מלערוך את המאמרים על פרם ראוואט ואת טיעוניו ישטח באזורי הדיונים.

למעבר מהיר לתרומה יש למלא כאן את מס' הטלפון שלכם

למעבר מהיר לתרומה יש למלא כאן את מס' הטלפון שלכם

למעבר מהיר לתרומה יש למלא כאן את מס' הטלפון שלכם

למעבר מהיר לתרומה יש למלא כאן את כתובת המייל