חג פורים תשפ"ב – 2022:
ריכזנו עבורכם את כל מה שצריך לדעת
מחצית השקל ב-2022
יום שני, י"ג באדר (ה-6 למרץ למניינם) הוא יום צום 'תענית אסתר' – צום לזכר התפילות והצום של עם ישראל בתקופת מרדכי ואסתר לביטול גזירת המן. ביום זה נוהגים לתת לצדקה את "מחצית השקל".
מי?
מצוות מחצית השקל חלה על גברים החל מגיל 13, אך בפועל, המנהג הוא לתת סכום לצדקה בעבור "מחצית השקל" בעד כל אחד ואחד מבני הבית ואפילו בשביל עובר במעי אימו.
ניתן לתת מחצית השקל מהודרת כאן
מתי?
אפשר בכל חודש אדר אך עדיף לתת את תרומת מחצית השקל בערב חג הפורים בצהריים.
חג הפורים
מתי?
פורים ה'תשפ"ג – 2023 מתחיל ביום שני בערב, י"ג באדר, (ה-6 במרץ) עם שקיעת השמש, ומסתיים למחרת (שלישי) בצאת הכוכבים. בירושלים חוגגים פורים ביום שלישי עם שקיעת השמש עד יום רביעי בלילה בצאת הכוכבים.
קריאת המגילה
איך?
קריאת מגילת אסתר נקראת מתוך מגילה מקלף שכתב סופר סת"ם ואמורה להישמע מפי 'בעל קורא' מיוחד.
הקורא במגילה מברך:
• בָּרוּךְ אַתָּה אֲ-דוֹנָי אֱ-לֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָּנוּ עַל מִקְרָא מְגִלָּה.
• בָּרוּךְ אַתָּה אֲ-דוֹנָי אֱ-לֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, שֶׁעָשָׂה נִסִּים לַאֲבוֹתֵינוּ בַּיָּמִים הָהֵם בַּזְּמַן הַזֶּה.
• בָּרוּךְ אַתָּה אֲ-דוֹנָי אֱ-לֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, שֶׁהֶחֱיָנוּ וְקִיְּמָנוּ וְהִגִּיעָנוּ לַזְּמַן הַזֶּה.
הנוכחים עונים "אמן" על כל אחת מהברכות.
מתי?
את המגילה קוראים פעמיים: פעם אחת בערב ופעם אחת למחרת בבוקר (או במשך היום). קריאת המגילה תהיה בכל העולם ביום שני בערב י"ג באדר (ה-6 במרץ), אחרי צאת הכוכבים וגם ביום שלישי י"ד באדר (ה-7 במרץ) בשעות הבוקר.
בירושלים קריאת המגילה תהיה ביום שלישי בערב, י"ד באדר (ה-7 במרץ), אחרי צאת הכוכבים ולמחרת ביום רביעי ט"ו באדר (ה-8 במרץ).
מתנות לאביונים
מה עושים?
כל איש וכל אישה נותנים סכום כסף לפחות לשני אנשים (איש או אישה) עניים.
אפשר לתת כאן לניצולות יד לאחים מהכפרים הערביים.
מתי?
בכל הארץ ביום שלישי י"ד באדר (ה-7 במרץ) לאורך כל היום, ובירושלים ביום רביעי ט"ו באדר (ה-8 במרץ) לאורך כל היום.
ניתן לתת מתנות לאביונים מהודרת כאן
משלוח מנות
מה עושים?
שולחים לחברים 2 פריטים של מוצרי מזון, מיני מתיקה או אוכל מוכן. כל גבר צריך לשלוח מנות לגבר אחד לפחות, וכל אישה לאישה אחת לפחות.
מתי?
בכל העולם ביום שלישי י"ד באדר (ה-7 במרץ), לאחר קריאת המגילה השני. בירושלים, מקיימים את מצוות משלוח מנות ביום רביעי ט"ו באדר (ה-8 במרץ).
משתה ושמחה – מסיבת פורים
מה עושים?
מצווה גדולה לערוך סעודה חגיגית בחג הפורים. לשתות, לשמוח ולהודות לבורא העולם על הניסים שעשה עמנו.
תפילת "ועל הניסים"
בתפילות של יום פורים, בברכת ה'הודאה' שבתפילות העמידה (שמונה-עשרה), ובברכת המזון, מוסיפים קטע קצר שמודה להשם על הניסים הגדולים שנעשו לנו בחג הפורים, המתחיל במילים "ועל הניסים ועל הפורקן…"
קטע זה נאמר בכל התפילות החל מתפילת ערבית של יום רביעי בלילה (אור לחמישי) ועד לתפילת מנחה וברכת המזון של סעודת פורים ביום חמישי בערב.
בירושלים אומרים את תפילת "ועל הניסים" למחרת, החל מתפילת ערבית של יום חמישי ועד לתפילת ליל שבת.