עציצים ישראליים עם כפירה סינית

לאחרונה כובש את הארץ צמח חדש ומעניין. כובש זו לא מילה, זה הרבה מעבר לזה, הוא נמצא בכל משרד או בית ישראלי שלישי כאילו היה תעודת זהות כחולה. מדובר במה שנקרא "לאקי במבוק", שזה כמין במבוק ירוק ויפיפה שגם צורת גדילתו מרתקת ומעוקלת כך שהוא מכובד לשכון אחר כבוד על שולחנם של אנשי משרד עייפים וטרודים. מה גם שהצמח נאה ולא מפונק בטיפולו, שזה טוב לכשעצמו עבור צרכניו. בעצם בהגדרה מדויקת יותר, ה"לאקי במבוק" שייך למשפחת הדרצנות, והוא מכונה "במבוק" כיוון שגבעוליו מזכירים בצורתם את קנה בבמבוק. הוא גדל מאות שנים במזרח הרחוק, והוא פופולארי מאוד באירופה ובארה"ב, צריך גם אישורים מיוחדים כדי להוציא אותו מארץ המוצה שלו, טייוואן, שאינה מעניקה אותו לכל דכפין, אך זה כבר נושא אחר.

כאשר פגשתי בפעם הראשונה את הצמח על שולחנו של ידיד מומחה לעניין, מר שי דידי, הוא היה קטן מאוד (הצמח, לא שי) אחר חודש כבר נכונו לי הפתעות בדמות גדילה מהירה ובני דודים רבים שצצו אצל חברים לעבודה באותו משרד זו הייתה מחלה מדבקת כנראה. האסימון נפל לא כאשר שי האדיב הסיע אותנו ברכבו בדרכנו הביתה – האוטו היה פשוט מלא במבוקים שכאלו, על הכיסאות ועל הרצפה מקדימה ומאחור. דווקא היה נחמד, לא פחות מסיור בג'ונגל מרהיב. הבנתי שהצמח הזה אינו סתם תופעת טבע, שמעתי את המחיר ההגון של כל יחידת צמח ושאלתי מה זה ועל מה זה מוכנים הישראלים לשלם את המחיר, התברר שהטרנד הזה מוביל בכל העולם כולו ולא בכדי. יש אמונה טפלה, סינית, בשם 'פנג שוואי' (הפ' רפויה) שאותה משווקים עם הצמח יחדיו וזה מה שמקדם את המכירות, כך נסביר לי שי החביב שעורר את תשומת לבי לעניין.

בתור יהודי שומר תורה ומצוות התעוררה לי נורה אדומה, כן או לא? זה בכלל מותר? האם יש בזה בעיה הלכתית כלשהי? אגב, תוך כדי הכנת המאמר שלפניכם ראיתי במו עיני צמח של "לאקי במבוק" נוסף שהגיע עטוף וארוז במתנה לשולחן המערכת לכבוד אחד מבכירי העיתון, איש יקר העמל על משמרתו לטובת כולנו, היה מצורף שם פתק רשמי בגיליון מהודר שבישר על עניני הפנג שוואי, בערך נכתב שם כי בזכות הצמח  יזרמו במשרד אנרגיות שישרו הרבה רוגע ושלווה. לכאורה מצרך נחמד במערכת העמוסה שלנו.

ניתן היה להסיק כי ככה עוד עציצים רבים כאלו גדלים בבתי ומשרדי ישראל ואולי אפילו תמימים רבים מאמינים ב"תורה" המוזרה הזו. כואב הלב.

נחלתנו לברר את העניין לעומק, מהו אכן הפנג שוואי ומה גדרו, האם הוא עבודה זרה, סתם אמונות טפלות או בכלל צמח תמים וחמוד שמי שיש לו כסף מיותר כדאי לו להשקיע בו.

לשם כך ניסינו לברר במקורות קדומים יותר מהי בכלל אמונת הפנג שוואי ומאין נולדה, כדי שנבין את השלילה בעניין כדאי לדעת על מה מדובר בכלל. מיודענו שי הסביר לנו את עקרונות העניין כפי שידוע לו מהמקורות הסיניים: בעיקרון פירוש המילים "פנג שוואי" הוא "מים ורוח", לסינים יש הסבר מלא שלכאורה אינו קשור במילות דת כלשהי, אדרבה הם עוטפים את הכל בהבנה הגיונית לכאורה, אך לא ברור אם זה כדי להסתיר או שזו אכן האמת. הם מסבירים את עצמם שכמו המים והרוח כך גם יש בעולם דברים נוספים הסובבים סביב עקרונות של תנועה, זרימה, מחזוריות, סרקולציה והרמוניה טבעית של אנרגיות. "חכמי" הפנג שוואי, שהוא כבר בן 4000 שנה, הדברים על ניתוח והכוונת זרמי האנרגיה בכל סביבה שהיא, ליצירת השינוי הרצוי. הם טעונים כי על ידי הכוונת האנרגיה סביב ודרך החפצים המקיפים אותנו, כשסביבתנו בהרמוניה עם העולם, אזי מה שהם מגדירים כ"שלוש הברכות הגדולות" – בריאות, שמחה ושפע, הן יהיו ברות השגה ואנו נרגיש מלאי אנרגיה, אופטימיות ותשוקה לחיים. לדעתם הדרך הקלה ביותר להתחיל בשינויים כאלה מבלי להפוך את הבית או המשרד, היא לכלול כמה אלמנטים בסביבה הקרובה שמשנים את זרימת האנרגיה ומושכים חיוביות לאזורכם. זו בערך התזה שלהם והם גם החליטו כי הלאקי במבוק שלנו הוא אחד הדברים האמורים להביא את האנרגיות הללו, למה ככה.

ביד לאחים מבהירים

פנינו אל מר שוני ענדא, שהוא האגרונום ממשתלת הסוכה – בית ירוק, כפר אז"ר, שטען ש"כמו שיש אבנים בעלות סגולות לשפע, שלווה והצלחה, כך ישנם גם צמחים מיוחדים, המביאים עמם ברכה. שניים מהצמחים הללו הם הלאקי במבוק, שנחשב לסמל של הרמוניה, בריאות והצלחה ו"הקמע", שנקרא בשמו הבוטני קרסולה ארגנטיאה, שנחשב כבעל סגולות להביא שפע לבית שבו הוא גדל. הוא הוסיף וסיפר לנו כי לפי הפנג שוואי יש משמעות רבה לסידור הענפים ולמספרם בלאקי במבוק. צמח עם שני ענפים תורם למציאת חיבה. צמח עם שלושה עד שישה ענפים תורם לבריאות, לאקי במבוק עם שמונה ענפים טוב להגברת השפע והעושר, תשעה ענפים מביאים מזל טוב ולאקי במבוק עם עשרים ואחד ענפים מוביל לברכה וקדושה…"

תסכימו איתנו שמדובר בהבל משעשע, מה יהיה במאה ענפים, האם יהיה הבריאות והפע יפרחו יותר, גם לא ברור לאיזו קדושה הוא מתכוון שתבוא עם הענפים הללו ומי יברך את הברכה, גם, כיצד הצמח נותן כוחות לאדם לא ברור, מה שברור שזו אינה קדושה המוגדרת אצלנו ככזו. מה שנשאר לנו לברר האם אלו סתם מילים נבובות וריקות מתוכן או שמא מדובר בעבודה זרה של ממש.

כעת, כאשר הבינונו מעט יותר את השיממון הסיני, פנינו אל אנשי יד לאחים במחלקה למלחמה במיסיון וכתות, שם ישב איתנו הרב אהרן רובין, הוציא מהארכיון את החומרים שאצרו אנשי יד לאחים במשך השנים ופרס את העניין כולו לאשורו: מדובר באמונות טפלות, בפשטות, אין זו עבודה זרה אלא מה שחז"ל מגדירים כ'דרכי האמורי'.

צריך להדגיש, מבהיר לנו ר' אהרן, נושאי הפנג שוואי מתחלקים למחלקות שונות ומשונות ולכן קשה להגדיר את כולם יחד במשפטים בודדים, אמנם ככלל ענייניהם מוכללים תחת הגדרת דרכי האמורי שכן ניתן למצוא שלל אמונות טפלות בין עיסוקיהם, כמו העציצים הנזכרים או גם כללים משונים אחרים דוגמת, "לא לשבת עם הגב לדלת" שאת זה אמנם הם מנמקים בנימוק טקטי פשוט, שכן לא תוכל לדעת מי יבוא מאחריך, אך מאידך בוודאי שיש כאן טעמים נוספים קדמוניים יותר ונסתרים יותר שמי יודע מה כוונתם.

אציין עוד, אומר לנו ר' אהרן, כי אמנם אנו מגדירים את התורה הזאת כאמונות טפלות וכיום היא נראית רק כ"חצי דתית" שזה רק חצי גרוע, אך בהחלט מסתבר שבעבר הרחוק היא נבעה מדת מסוימת או אמונה כפרנית מסוימת – שכן ברור שכאשר הם אומרים אנרגיות חיוביות הם מתכוונים למה שהסינים העתיקים האמינו, שזה ה'דראגון' – כלומר אמונה במין כח עליון מסוים שהאנרגיות המסתובבות בעולם היו קשורות בו לפי דעתם הנבערת. מה גם שהסינים כאמור מערפלים הרהב בתורה זו ואינם משווקים אותה כאמונה.

מאו צה טונג העלים ראיות

מה שעוד צריך לדעת מוסיף ר' אהרן שהרבה מהמידע על מקורות הפנג שוואי מצוי דווקא בספרות הסינית העתיקה והבלתי קריאה לאנשים זרים, חלק מספרות זו התכלה ועבר מן העולם בידי הממשל של העת החדשה בסין, כך שאין הרבה בעולם המערבי שבאמת יכולים להתחקות אחר שורשי התופעה. למעשה החל מאמצע המאה ה-20, ובעיקר בתקופת מהפכת התרבות הפך בפנג שוואי בלתי חוקי בסין, וזאת משום שמאו צה טונג, מי שאחראי למהפכה, ראה בפנג שוואי הבל ורעות רוח. לכן מרבית מומחי הפנג שוואי בסין נאסרו ונשלחו לחינוך מחדש במחנות, וספריהם נשרפו.

בשורה התחתונה אומר לנו המומחה למלחמה בכתות, מסתבר שהישראלים המוכרים כאן בארץ את העציצים הללו של הלאקי במבוק אינם מתכוונים אלא לפרנסה ולמקור הכנסה בלבד, ולכן מי שירכוש מהם צמח בתמימות ללא כל כוונה לא עשה בכל מאומה, אומנם, מאידך מי שרוכש את העציץ ומנסה להרגיש את התחושה של הרוגע והנינוחות כפי שהם מומלצים על ידי המוכרים הללו בהקשר האנרגיות של הפנג שוואי, הרי שהוא נוהג בדרכי האמורי. כאשר התקווה היא שבמקור הדברים לא החלו בדבר גרוע הרבה יותר כמו עבודה זרה, כאמור.

סוף דבר, כפי שקראתם הדברים אינם פשוטים, לא כתבנו את המידע הלכה למעשה אלא הבאנו את המידע המקצועי כדי לעורר את הענין ולהביאו בפניכם, והחכם עיניו בראשו.

פורסם במוסף 'עונג שבת' של יום ליום (מס' 1037) בתאריך י"ח באב תשס"ז

למעבר מהיר לתרומה יש למלא כאן את מס' הטלפון שלכם

למעבר מהיר לתרומה יש למלא כאן את מס' הטלפון שלכם

למעבר מהיר לתרומה יש למלא כאן את מס' הטלפון שלכם

למעבר מהיר לתרומה יש למלא כאן את כתובת המייל

דילוג לתוכן